Inzulinrezisztencia könyvek

Szakirodalom és táplálkozás

Inzulinrezisztencia könyv kevés van a piacon, bár egyre ismertebb az probléma, napról-napra többet tudunk és egyre pontosabb képet kaphatunk. Ezzel a bejegyzéssel is az információ áramlást szeretném erősíteni. 

” A szénhidrát anyagcsere-zavar kezelésének négy pillére van: az orvosi, a táplálkozási (dietetikus által vezetett), a mozgási és a lelki.”  Erdélyi-Sípos Alíz

Az inzulinrezisztencia orvosi háttere

inzulinrezisztencia könyvinzulinrezisztencia könyv

Tűű László: Az inzulinre

zisztencia orvosi vonatkozásai.  In: Erdélyi-Sípos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia : Diéta és kezelés. Budapest, SpringMed Kiadó, 2021. 85-131 p. (Diétás Könyvek sorozat)

Régóta várjuk, hogy szakértő összefoglalás készüljön az inzulinrezisztencia kapcsán. Tűű László orvosi összefoglalóját segítséget jelenthet a szénhidrát-anyagcsere zavarban szenvedőknek, hiszen a kötetben igyekszik új megközelítéssel bemutatni az inzulinrezisztenciát, kiemelve két nagyon hangsúlyos területet:  így külön részt kapott a vércukor-szabályozás rendszerének részletes bemutatása, valamint a hormonális rendszer bemutatása, kiemelve a női termékenység, a meddőség és az inzulinrezisztencia összefüggéseit. 

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kialakult magas inzulinszint és a következményes hormonális zavarok rendezésére nincs egységesen alkalmazható módszer, így az egységes gyógyszeres és életmódbeli kezelés elve is felülvizsgálatra szorul.” Tűű László

Az inzulinrezisztencia típusai: A szerzői ezeket a típusokat mutatja be: klasszikus inzulinrezisztencia, az inzulinszekréció elsődleges zavara, a kóros soványsághoz kapcsolódó inzulinrezisztencia és a fiziológiás inzulinrezisztens állapotok.

Az IR következményei: Olvashatunk arról, hogy a magas inzulinszint hogyan érint bennünket, milyen szerveinkre van erős hatással: az anyagcserénkre, a hormonális rendszerünkre, a májra, a keringési rendszere, a központi idegrendszerre, az alvásunkra és a bőrünkre.

Az inzulinrezisztencia tünetei: Az orvosi összefoglaló kitér az IR tünetekre és a diagnosztizálás egyes elemeire.

Terápiás lehetőségek:  Megismerhetjük, hogy az inzulinrezisztencia gyógyításában mekkora szerepe van az életmódunk megváltoztatásának, a testmozgásnak, az étrend-kiegészítőknek, valamint milyen pontokon szükséges gyógyszeres beavatkozás.

inzulinrezisztencia cikkBreyer Helga-Zentai Andrea: Inzulinrezisztencia és policisztásovárium-szindróma életmódi kezelése.  In: Új Diéta 2015. 2-3.sz. 2-3 p.

Rövid cikkben olvashatunk összefoglalót, melynek szerzői belgyógyász és dietetikus. 

Olvashatunk arról, milyen tényezők, tünetek megjelenése esetében gondolhatunk inzulinrezisztenciára, melyek a diagnosztizálási lehetőségek és milyen  komplex kezelési mód javasolt az érintettek számára.  A komplex kezelési mód azt jelenti, hogy az orvosi és dietetikus támogatás mellett szakképzett személyi edző és lelki segítő  (pszichológus, coach) is támogatja az érintetteket. 

Táplálkozás és szakácskönyvek

Erdélyi-Sípos Alíz: Az inzulinrezisztens beteg dietoterápiája. In: Erdélyi-Sípos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia : Diéta és kezelés. Budapest, SpringMed Kiadó, 2021. 1-84 p. (Diétás Könyvek sorozat)

Az inzulinrezisztencia több, mint egy anyagcsere zavar, hanem egy általános zavar, ami szinte az egész szervezetet érinti és befolyásolja. A dietetikus szerző a táplálkozási pillért járja körbe, hogy az új módon kialakított diéta átvezessen egy valódi életmódváltásba, és így váljon természetessé. A jelenleg elterjedt 16 grammos diéta csak egy „szabásminta”, amely kiindulópontnak elegendő, de nem biztos, hogy mindenki számára ideális.

Étkezési ritmus:  Az IRD (inzulinrezisztens-diéta) első kérdésköre, hogy hányszor javasolt ennünk. Fontos, hogy legyen napi étkezési ritmusunk, megismerkedünk a kisétkezés fogalmával, így támogathatjuk a testünket, s természetesen az sem mindegy, hogy ebből mennyi és milyen lassú és gyors felszívódású szénhidrát.

Gyors és lassú szénhidrátok:  Fontos tudnunk, mi befolyásolja a szénhidrátok felszívódását, és persze a legfontosabb megtanulnunk melyik ételcsoport hová tartozik, gyors vagy lassú felszívódású, hiszen így képessé válunk szabályozni az inzulinszintünket.  

Végül útmutatást kapunk a receptek elkészítéséhez. A kötet üzenete, hogy megszüntessük a szabad mozgást szűkítő étrend képét a fejünkben, és újra lélegzethez jussunk, biztonsággal megalkotva az új táplálkozásunkat.

Szeretettel és támogatással várlak benneteket!

Összeállította:   Boros Ildi

Stressz napos oldal
(meditáció, tréningek, tanfolyamok) IR, pajzsmirigy, fogyás, meddőség, PCOS, mióma

(FaceBook csoportom)

Blogajánló

betegség lelki okok

Lelki eredetű betegségek lexikona

Lelki eredetű betegségek lexikona Nyitottá válni az érzelmekre Könyvajánló. Lehetőség, hogy belássunk a betegség mögé, milyen érzelmek,…
inzulinrezisztencia hisztamin intolerancia

A női összhang

A női összhang Miért fontos az egység? Mert szerepet játszanak egyensúlyunk fenntartásában, így ha a háromból valamelyik…

Inspirációs Hírlevél

Különleges, inspiráló hírek a stressz napos oldaláról