Hisztamin intolerancia könyvek​

Szakirodalom és táplálkozás

Azokat a hisztamin intolerancia szakirodalmat és szakácskönyveket gyűjtöttem össze, amelyek eddig magyar nyelven megjelentek. 

hisztamin intolerancia lelki okok Boros Ildi

Amikor bekerült az életembe a hisztamin intolerancia, ismeretlen fogalmak jelentek meg az életemben. Heteket töltöttem a feltérképezéssel, hogy értsem, mi ez az egész és mit is tehetek, hogy jobban legyek. 

INFORMÁCIÓ A HISZTAMIN INTOLERANCIÁÓL 

hisztamin intolerancia könyvekFarkas-Boros Zita: A hisztaminintoleranciát kiváltó gyökérokok, a diagnózis felállítása és a gyógyuláshoz vezető út fő pillérei  / 2020

2020-ban jelentek meg Rubin Eszter szakácskönyvei, s az egyikben találhatunk egy tanulmányt, amely segít érthetővé tenni a hisztamin intoleranciát. (In:  Rubin Eszter: Hisztamin-intolerancia szakácskönyv 2.: Receptek a gyógyuláshoz, Budapest, Jaffa Kiadó, 2020. 223-257 oldal). 

A összefoglaló segíteni tud, hogy tisztázzuk valóban érintettek vagyunk-e a hisztamin intoleranciában. Segítséget kaphatunk abban is, mi segítheti  a pontos diagnózis felállítását. A szerző körbejárja a rejtélyes tünetek összességét, és lehetséges javaslatot tesz.

A szerző a gyógyulás útját az integratív szemléletben látja, mely több tényezőre épül. Tartalmazza a gyökérokok feltárását, a megfelelő táplálkozás kialakítását, és a lelki és mentális tényezők feltárását jelöli meg. 

Megismerhetjük azt is, melyek a lehetséges kiváltó okai a hisztamin intoleranciának, hogyan alakulhat ki. Képet kaphatunk arról, milyen kapcsolata van a hormonrendszerre.  A szerző bemutatja az utat az egészséges egyensúly irányába.

Megtudhatjuk, miért fontos a gyulladáscsökkentés, mikor javasolt ennünk, mi van a mozgással, továbbá milyen vitaminok és nyomelemek támogatják a gyógyulásunkat.

hisztamin intolerancia cikkBódog Andrea: Hisztaminintolerancia. In: Új Diéta 2013. 2-3.sz. 10-12 p.

A dietetikus szerző 2013-ban rövid összefoglalót készített a hisztamin intoleranciáról.  Alapfogalmakat tisztáz, összegzi a tüneteket, támpontokat ad a lehetséges diagnózis felállításáhához. 

A cikkben rövid ősszefoglaló táblázatot találunk az erősen korlátozandó, a korlátozandó és a panaszt okozó élelmiszerekről, segítve, hogy mit érdemes fogyasztanunk. A diétás napló segíthet számunkra az egyéni érzékenység feltárásában.

SZAKÁCSKÖNYVEK

hisztamin intolerancia könyvekRubin Eszter: Hisztamin-intolerancia szakácskönyv. Budapest, Jaffa Kiadó, 2020. 190 p.

Meghökkentem, amikor beléptem az első HI face csoportban, tízezrek próbálnak tájékozódni és információkat szerezni arról, hogyan is legyenek jobban. Ezeknek a tömegeknek tud a táplálkozás terén támaszt adni Rubin Eszter könyve, amely fontos kiindulóalap, ha valaki szeretne nullás étrendet, azaz a 0-s csoportba alapanyagokból finom ételeket készíteni. (SIGHI-lista a Swiss Interest Group Histamine Intolerance).

Rubin Eszter érintett lévén tapasztalati úton alakította ki a táplálkozása sarokköveit és ebből adódó személyes tapasztalatait osztja meg velünk. Ebben fontos alapszabályokat és alapelveket alkot meg: a beszerzésről, a tárolásról, a vásárlásról, a tervezésről.

Az ételek összeállításában fontos szempont, hogy nélkülözze a tejet,  a glutént, a szóját, a kukoricát, a hüvelyeseket, mellőzze a cukorféléket és édesítőszereket.

A kötet végén ételcsoportoként találhatjuk meg a kerülendő, a kockázatos és a jól toleralható ételeket.

hisztamin intolerancia könyvekRubin Eszter: Hisztamin-intolerancia szakácskönyv 2 : Receptek a gyógyuláshoz. Budapest, Jaffa Kiadó, 2020. 262 p.

“Akkor mit eszel? Most már nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek.”  Rubin Eszter elkötelezetten folytatja a tapasztalatai megosztását és új recepteket oszt meg velünk. Célja, hogy sokaknak megmutassa az utat egy élhetőbb élethez. 

A receptek alkalmazásánál a legfontosabb az egyéni állapotod maximális figyelembe vétele, azaz Te mire mit tudsz fogyasztani.  Merülj el a reggelik és útravalók, levesek és saláták, húsevőknek, vega ételek és a desszertek világában. 

Összeállította:  Boros Ildi