Hisztamin intolerancia könyvek​

Szakirodalom és táplálkozás

Amikor bekerült az életembe a hisztamin intolerancia, ismeretlen fogalmak jelentek meg az életemben. Heteket töltöttem a feltérképezéssel, hogy értsem, mi ez az egész és mit is tehetek, hogy jobban legyek. Azokat a hisztamin intolerancia szakirodalmat és szakácskönyveket gyűjtöttem össze, amelyek eddig magyar nyelven megjelentek. 

Hisztamin intolerancia könyvek (szakirodalmi összefoglalók)

hisztamin intolerancia könyvekFarkas-Boros Zita: A hisztaminintoleranciát kiváltó gyökérokok, a diagnózis felállítása és a gyógyuláshoz vezető út fő pillérei  / 2020

2020-ban jelentek meg Rubin Eszter szakácskönyvei, s az egyikben találhatunk egy tanulmányt, amely segít érthetővé tenni a hisztamin intoleranciát. (In:  Rubin Eszter: Hisztamin-intolerancia szakácskönyv 2.: Receptek a gyógyuláshoz, Budapest, Jaffa Kiadó, 2020. 223-257 oldal). 

A összefoglaló segíteni tud, hogy tisztázzuk valóban érintettek vagyunk-e a hisztamin intoleranciában. Segítséget kaphatunk abban is, mi segítheti  a pontos diagnózis felállítását. A szerző körbejárja a rejtélyes tünetek összességét, és lehetséges javaslatot tesz.

A szerző a gyógyulás útját az integratív szemléletben látja, mely több tényezőre épül. Tartalmazza a gyökérokok feltárását, a megfelelő táplálkozás kialakítását, és a lelki és mentális tényezők feltárását jelöli meg. 

Megismerhetjük azt is, melyek a lehetséges kiváltó okai a hisztamin intoleranciának, hogyan alakulhat ki. Képet kaphatunk arról, milyen kapcsolata van a hormonrendszerre.  A szerző bemutatja az utat az egészséges egyensúly irányába.

Megtudhatjuk, miért fontos a gyulladáscsökkentés, mikor javasolt ennünk, mi van a mozgással, továbbá milyen vitaminok és nyomelemek támogatják a gyógyulásunkat.

hisztamin intolerancia cikkBódog Andrea: Hisztaminintolerancia. In: Új Diéta 2013. 2-3.sz. 10-12 p.

A dietetikus szerző 2013-ban rövid összefoglalót készített a hisztamin intoleranciáról.  Alapfogalmakat tisztáz, összegzi a tüneteket, támpontokat ad a lehetséges diagnózis felállításáhához. 

A cikkben rövid ősszefoglaló táblázatot találunk az erősen korlátozandó, a korlátozandó és a panaszt okozó élelmiszerekről, segítve, hogy mit érdemes fogyasztanunk. A diétás napló segíthet számunkra az egyéni érzékenység feltárásában.

Szakácskönyvek

hisztamin intolerancia könyvekRubin Eszter: Hisztamin-intolerancia szakácskönyv. Budapest, Jaffa Kiadó, 2020. 190 p.

Meghökkentem, amikor beléptem az első HI face csoportban, tízezrek próbálnak tájékozódni és információkat szerezni arról, hogyan is legyenek jobban. Ezeknek a tömegeknek tud a táplálkozás terén támaszt adni Rubin Eszter könyve, amely fontos kiindulóalap, ha valaki szeretne nullás étrendet, azaz a 0-s csoportba alapanyagokból finom ételeket készíteni. (SIGHI-lista a Swiss Interest Group Histamine Intolerance).

Rubin Eszter érintett lévén tapasztalati úton alakította ki a táplálkozása sarokköveit és ebből adódó személyes tapasztalatait osztja meg velünk. Ebben fontos alapszabályokat és alapelveket alkot meg: a beszerzésről, a tárolásról, a vásárlásról, a tervezésről.

Az ételek összeállításában fontos szempont, hogy nélkülözze a tejet,  a glutént, a szóját, a kukoricát, a hüvelyeseket, mellőzze a cukorféléket és édesítőszereket.

A kötet végén ételcsoportoként találhatjuk meg a kerülendő, a kockázatos és a jól toleralható ételeket.

hisztamin intolerancia könyvekRubin Eszter: Hisztamin-intolerancia szakácskönyv 2 : Receptek a gyógyuláshoz. Budapest, Jaffa Kiadó, 2020. 262 p.

„Akkor mit eszel? Most már nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek.”  Rubin Eszter elkötelezetten folytatja a tapasztalatai megosztását és új recepteket oszt meg velünk. Célja, hogy sokaknak megmutassa az utat egy élhetőbb élethez. 

A receptek alkalmazásánál a legfontosabb az egyéni állapotod maximális figyelembe vétele, azaz Te mire mit tudsz fogyasztani. 

Merülj el a reggelik és útravalók, levesek és saláták, húsevőknek, vega ételek és a desszertek világában. 

Szeretettel és támogatással várlak benneteket!

Összeállította:  Boros Ildi

Lelki okok
(meditáció, tréningek, tanfolyamok) IR, pajzsmirigy, fogyás, meddőség, PCOS, mióma

(FaceBook csoportom)

Blogajánló

betegség lelki okok

Lelki eredetű betegségek lexikona

Lelki eredetű betegségek lexikona Nyitottá válni az érzelmekre Könyvajánló. Lehetőség, hogy belássunk a betegség mögé, milyen érzelmek,…

Inspirációs Hírlevél

Különleges, inspiráló hírek