Inzulinrezisztencia könyvek​

Szakirodalom és táplálkozás

Inzulinrezisztencia könyv kevés van a piacon, bár egyre ismertebb az probléma, napról-napra többet tudunk és egyre pontosabb képet kaphatunk. Ezzel a bejegyzéssel is az információ áramlást szeretném erősíteni. 

inzulinrezisztencia könyvek

“A szénhidrát anyagcsere-zavar kezelésének négy pillére van: az orvosi, a táplálkozási (dietetikus által vezetett), a mozgási és a lelki.”  Erdélyi-Sípos Alíz

AZ INZULINREZISZTENCIA ORVOSI HÁTTERE 

inzulinrezisztencia könyvinzulinrezisztencia könyv

Tűű László: Az inzulinrezisztencia orvosi vonatkozásai.  In: Erdélyi-Sípos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia : Diéta és kezelés. Budapest, SpringMed Kiadó, 2021. 85-131 p. (Diétás Könyvek sorozat)

Régóta várjuk, hogy szakértő összefoglalás készüljön az inzulinrezisztencia kapcsán. Tűű László orvosi összefoglalóját segítséget jelenthet a szénhidrát-anyagcsere zavarban szenvedőknek, hiszen a kötetben igyekszik új megközelítéssel bemutatni az inzulinrezisztenciát, kiemelve két nagyon hangsúlyos területet:  így külön részt kapott a vércukor-szabályozás rendszerének részletes bemutatása, valamint a hormonális rendszer bemutatása, kiemelve a női termékenység, a meddőség és az inzulinrezisztencia összefüggéseit. 

“Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kialakult magas inzulinszint és a következményes hormonális zavarok rendezésére nincs egységesen alkalmazható módszer, így az egységes gyógyszeres és életmódbeli kezelés elve is felülvizsgálatra szorul.” Tűű László

Az inzulinrezisztencia típusai: A szerzői ezeket a típusokat mutatja be: klasszikus inzulinrezisztencia, az inzulinszekréció elsődleges zavara, a kóros soványsághoz kapcsolódó inzulinrezisztencia és a fiziológiás inzulinrezisztens állapotok.

Az IR következményei: Olvashatunk arról, hogy a magas inzulinszint hogyan érint bennünket, milyen szerveinkre van erős hatással: az anyagcserénkre, a hormonális rendszerünkre, a májra, a keringési rendszere, a központi idegrendszerre, az alvásunkra és a bőrünkre.

Az inzulinrezisztencia tünetei: Az orvosi összefoglaló kitér az IR tünetekre és a diagnosztizálás egyes elemeire.

Terápiás lehetőségek:  Megismerhetjük, hogy az inzulinrezisztencia gyógyításában mekkora szerepe van az életmódunk megváltoztatásának, a testmozgásnak, az étrend-kiegészítőknek, valamint milyen pontokon szükséges gyógyszeres beavatkozás.

inzulinrezisztencia cikkBreyer Helga-Zentai Andrea: Inzulinrezisztencia és policisztásovárium-szindróma életmódi kezelése.  In: Új Diéta 2015. 2-3.sz. 2-3 p.

Rövid cikkben olvashatunk összefoglalót, melynek szerzői belgyógyász és dietetikus. 

Olvashatunk arról, milyen tényezők, tünetek megjelenése esetében gondolhatunk inzulinrezisztenciára, melyek a diagnosztizálási lehetőségek és milyen  komplex kezelési mód javasolt az érintettek számára.  A komplex kezelési mód azt jelenti, hogy az orvosi és dietetikus támogatás mellett szakképzett személyi edző és lelki segítő  (pszichológus, coach) is támogatja az érintetteket. 

TÁPLÁLKOZÁS ÉS SZAKÁCSKÖNYVEK

Erdélyi-Sípos Alíz: Az inzulinrezisztens beteg dietoterápiája. In: Erdélyi-Sípos Alíz – Tűű László: Inzulinrezisztencia : Diéta és kezelés. Budapest, SpringMed Kiadó, 2021. 1-84 p. (Diétás Könyvek sorozat)

Az inzulinrezisztencia több, mint egy anyagcsere zavar, hanem egy általános zavar, ami szinte az egész szervezetet érinti és befolyásolja. A dietetikus szerző a táplálkozási pillért járja körbe, hogy az új módon kialakított diéta átvezessen egy valódi életmódváltásba, és így váljon természetessé. A jelenleg elterjedt 16 grammos diéta csak egy “szabásminta”, amely kiindulópontnak elegendő, de nem biztos, hogy mindenki számára ideális.

Étkezési ritmus:  Az IRD (inzulinrezisztens-diéta) első kérdésköre, hogy hányszor javasolt ennünk. Fontos, hogy legyen napi étkezési ritmusunk, megismerkedünk a kisétkezés fogalmával, így támogathatjuk a testünket, s természetesen az sem mindegy, hogy ebből mennyi és milyen lassú és gyors felszívódású szénhidrát.

Gyors és lassú szénhidrátok:  Fontos tudnunk, mi befolyásolja a szénhidrátok felszívódását, és persze a legfontosabb megtanulnunk melyik ételcsoport hová tartozik, gyors vagy lassú felszívódású, hiszen így képessé válunk szabályozni az inzulinszintünket.  

Végül útmutatást kapunk a receptek elkészítéséhez. A kötet üzenete, hogy megszüntessük a szabad mozgást szűkítő étrend képét a fejünkben, és újra lélegzethez jussunk, biztonsággal megalkotva az új táplálkozásunkat.

Szeretettel és támogatással várlak benneteket!

Összeállította:   Boros Ildi

Töltsd le a munkafüzetet, ami segít 10 szempont szerint áttekinteni a tüneteid. 

Ingyenes e-book

Az inzulinrezisztencia tünetei

Úgy érzed, hogy te is inzulinrezisztens vagy? Nem vagy biztos benne, de a tünetek arra mutatnak? Honnan veheted észre, hogy érintett vagy?

Tedd meg az első lépést a testi tüneteid mögött megbúvó lelki tényezők feldolgozásáért.