Lelki eredetű betegségek lexikona

Lelki tényezők háttere

Lehetőség, hogy belássunk a betegség mögé, milyen érzelmek, milyen gondolatok kapcsolódnak az egyes betegségekhez. Érzelmek, gondolatok a betegségek lelki okaival kapcsolatban.

lelki eredetű betegségek

Könyvajánló. Új információk a betegségekről, új szemléletmóddal, új lehetőség önmagunk megismerésére a betegségeken keresztül.

A lexikon különleges alternatívát mutat, kiegészítve a hagyományos orvoslást és a természetgyógyászat számos módszerét, nem utolsósorban pedig nélkülözhetetlen a test, a lélek és a szív gyógyulásának elérésében, hiszen az igazi gyógyulás csak szívvel és szeretettel mehet végbe.

Martel, Jaques: Lelki eredetű betegségek lexikona. Budapest, Partvonal Kiadó, 2010. 353 p.

1. Belépni az érzelmek különleges világába

Ez a különleges könyv éppen ebben lesz a segítségünkre. Bevezet bennünket az érzelmek ismeretlen világába, és megtanít „nyitottá válni, felfigyelni” arra a kis csírára, amely testünkben megfoganva vírussá, bacilussá vagy daganattá fejlődve elhatalmasodik rajtunk. Ha figyelünk arra, hogy szeressük és elfogadjuk önmagunkat, ha szembesülünk a nem megélt vagy helytelenül feldolgozott érzelmeinkkel, akkor közelebb kerülhetünk a tökéletes harmónia eléréséhez és még több szeretetben lesz részünk.

Mindnyájan voltunk már életünk során legalább egyszer „betegek”. A minket vagy a hozzánk közel álló személyt érintő probléma „kihámozása” sokszor arra késztethet bennünket, hogy kicsit másképp lássuk a dolgokat. Mégpedig úgy, hogy megpróbáljuk a betegséget pozitív módon szemlélni, és nem hagyjuk, hogy a rossz, negatív érzés, amit bennünk kelt, eluralkodjon rajtunk. Így az egészségügyi problémáknak nem áldozataivá, hanem külső szemlélőivé, megfigyelőivé válunk.

Modern életünk  mindennapjaiban a testi-lelki egyensúly igen fontos tényező egészségünk szempontjából. A szerző, gyakorló pszichoterapeutaként arra vállalkozott, hogy segítsen feltárni a betegségek és egészségügyi problémák lelki eredetét.

2. Elfogadom a gyógyulásomat

Ráébredni arra, hogy kik vagyunk, kivé válunk, mindig igen felemelő érzés, főként, ha a magunkról és másokról tett felfedezések pozitív jellegűek.

De mi a helyzet akkor, amikor az útkeresés során – bármilyen irányú legyen is az saját személyiségünk rejtett oldalaira derül fény, és esetleg különböző bajokkal, kínzó rosszullétekkel vagy olyan betegségekkel kell szembesülnünk, amelyekre ráadásul különösen hajlamosak is vagyunk?

3. A könyv célja

A Lelki eredetű betegségek lexikona különleges alternatívát mutat, kiegészítve a hagyományos orvoslást és a természetgyógyászat számos módszerét, nem utolsósorban pedig nélkülözhetetlen a test, a lélek és a szív gyógyulásának elérésében, hiszen az igazi gyógyulás csak szívvel és szeretettel mehet végbe.

A könyv célja tehát nem az, hogy közvetlen megoldásokat adjon a különféle egészségügyi problémákra. Sokkal inkább azt szeretné megértetni: legtöbb betegségünk oka gondolatainkra és érzelmeinkre vezethető vissza, és annak fontosságát hangsúlyozza, hogy mi magunk választhatjuk ki az életmód változtatás legideálisabb formáját.

Mindemellett már betegségünk eredetének ismerete is képes testünkben pozitív fizikai változásokat előidézni, a gyógyulás pedig akár száz százalékos lehet.

4. Tanácsok a könyv használatához

 1. Cél: Gondolatébresztés. A szerző nem kíván sem közvetlenül, sem közvetetten orvosi tanácsokat adni, sem diagnózist felállítani.
 2. Egyeztess kezelőorvosoddal: Mielőtt bármit változtatnál az orvos által megadott kezelés egyeztess kezelőorvosoddal. 
 3. Mentális (belső) képek: A kiválasztott témánál olvasd el a szöveget, majd hunyd le a szemed, és csukott szemmel figyeld, milyen belső kép jelenik meg előtted. Ez általában tartalmaz egyedi, csak rád vonatkozó szimbólumokat.
 4. Integrálni, tudatosítani valamit: Ez azt jelenti, hogy a magunkévá teszünk és megoldanunk egy problémát, egy élethelyzetet, vagy átérezzük, megértünk egy gondolatot. Amikor ezt a kifejezést egy érzelmi sérülés kapcsán használjuk, és azt mondjuk, integráltuk az adott helyzetet, akkor ez azt jelenti, hogy begyógyítottuk azt a belső sebet, amely ehhez a helyzethez kapcsolódott, és megértettük, tudatosítottuk a probléma (betegség, tünet) üzenetét.  

5. Integrációs technika

 1. Olvassuk el az adott betegségről szóló szöveget szótagról szótagra úgy, hogy egy szótagot körülbelül egy másodperc alatt ejtünk ki. Olvassunk nagyon lassan!
 2. Nem fontos, elménk felfogja-e a kiejtett szavak és mondatok jelentését, azonban előfordulhat, hogy a gyakorlat végzése közben fájdalmat vagy szomorúságot érzünk, mert egy régebbi, éppen aktuális, vagy olyan betegségről tájékozódunk, amitől felünk, hogy elkapjuk. Ilyenkor szeretetet kell „vinni” az olvasásba, nincs más dolgod, mint szeretettel gondolni arra a szerve vagy területre a testedben, ahol fájdalmat, vagy szorítást érzel.
 3. Ha heves érzelmeink vannak a szócikk olvasása közben, akkor olvassuk el többször, akár aznap egy későbbi időpontban, akár napokkal később, és ismételjük egészen addig, amíg ezek az érzések enyhülnek, csillapodnak, és megbarátkozunk az adott szöveggel. Meditáció, nyugtató zene hallgatása vagy a tudatos ellazulás is segítségünkre lehet. A továbblépéshez egy segítő szakember is igénybe vehetsz.

6. Mi történik akkor

Ha ezt a módszert használva, szótagról szótagra elolvasunk egy szöveget, miközben egy szótagra legalább egy másodpercet szánunk?

 • Először is tudnunk kell: Minél gyorsabban olvasunk el valamit, annak információtartalma annál inkább mentálisan, az elménkben marad meg. Ha viszont lassan olvasunk, a szöveg a szív energiaközpontjával, az úgynevezett szívcsakrával kerül kapcsolatba.
 • Másodszor: Nagyon gyakori, hogy egy betegség vagy egészségügyi probléma a szeretet hiányának és a más emberekkel kapcsolatos negatív eseményeknek a megnyilvánulása. Tehát, mondhatjuk úgy is, hogy egy fizikai vagy lelki sérülés üzenet a szeretet szintjén rögzül, vagyis a szív energiaközpontjában.
 • A szeretethiányhoz kapcsolódó sérülések az elutasítottság, elhagyatottság, düh, meg nem értettség, szomorúság, csalódottság érzéseként jelennek meg szívünkben.
 • E rögzült üzenetet úgy tudjuk „felülírni”, ha újra aktiváljuk, tehát megint kapcsolatba kerülünk azzal, ami kiváltotta. Idézzük fel a fájdalmat, szomorúságot vagy dühöt okozó eseményt, ezzel megnyitjuk a szív energiaközpontját, és hagyjuk, hogy rajta keresztül eljusson hozzánk a szeretet, majd a gyógyulásunk érdekében „működésbe léphessen” az integráció.
  A gyakorlat hatékonyságának növelése érdekében képzeljük azt, hogy a szavak a szívünkből jönnek (mintha a szánk a szívünk lenne).

Ha különböző testrészeinkben szúrást vagy hőhullámot érzünk, esetleg szomorúság kíséri a folyamatot, próbáljunk meg nyugodtak maradni. Testünk tudja, mit bír el – ha hallgatunk rá, ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a gyakorlatot. Ha félünk, hogy túl erős érzelmek törnek majd ránk, kérjük egy szakképzett segítő segítségét.

Új információk a betegségekről, új szemléletmóddal, új lehetőség önmagunk megismerésére a betegségeken keresztül.

Összeállította Boros Ildikó, felhasználva a fülszöveget és az előszót.

Vedd vissza az irányítást az egészséged felett!

Amint elindulsz a téged érintő betegségek megértése útján te magad is tapasztalni fogod, hogy olyan, mélyen legbelül levő érzelmek, helyzetek, állapotok kerülnek felszínre, melyekkel lehet, hogy nem tudod, hogy mit kezdj. Ha nehéz ezt egyedül csinálnod, a lelki okok feltáráshoz bátran kérj segítséget, találd meg a megfelelő segítőt.

 

Válassz csomagot!